Странице

уторак, 22. септембар 2015.

Delphi(OOP Pascal) programiranje

Pozdrav svima, danas cu vam pokazati neke osnovne stvari u Delphiju, pa pocnimo. Dakle na samom pocetku vidimo prozor nalik slici 1.

Slika 1.

Kao sto sam i na slici obelezio na samom pocetku koristicemo samo ove tri komponente tj. Edit polje, label i button odnosno dugme. Dvoklikom na bilo koju stavku od ove tri ona ce se pojaviti u prozoru Form1 i time smo dodali novi element u nas prvi program, mozemo i metodom drag and drop tj. mozemo uzeti i samo prevuci odredjenu komponentu u Form1 prozor.
Kod vecine programskih jezika obicno se uzima za prvi program Hello World tj. samo ispisivanje Pozdrav Svete na ekranu, mi necemo odstupati od te tradicije tako da cemo za prvi primer uzeti Hello World program. 

Slika 2.
Za pocetak postavimo Label1 polje u Form1 prozor, nakon toga prelazimo na pisanje teksta postoje dva nacina na koja mozemo ispistai u Label1 da pise Hello World ili bilo sta drugo, prvi nacin jeste da sa nase leve strane u object inspector-u pronadjemo caption gde pise Label1 i jedostavno obrisemo to i napisemo sta zelimo, drugi nacin jeste da napravimo dvoklik misa na praznu povrsinu unutar Form1 prozora i ispisemo kod kao na slici, pritiskom na zeleni trouglic u traci sa alatkama ili precicom na tastaturi (shift+ctrl+f9) pokrecemo nas program koji takodje vidimo na slici 3. gde ce pisati HELLO WORLD.(kod sa slike 3. je : Label1.Caption:='Hello World'; )
Slika 3.

Sada cemo upotrebiti i komponentu Button i Edit polje , napravicemo prost program koji ce, klikom na Button 1 ispisati u Edit polje neki tekst na primer "Nebo je plavo".

Slika 4.

Na slici 4. vidimo da smo ubacili na postojeci form sa label1. jos i button1 i edit polje. Dvoklikom na Button 1 otvara nam se kod editor gde cemo ispisati kod koji ce kada pokrenemo program klikom na button1(ime dugmeta mozemo promeniti promenom captiona sa leve strane u object inspectoru) ispisati nas tekst u Edit polje i recimo promeniti velicinu fonta labela1 i boju edit polja. Na Slici 5. mozemo videti kod koji pisemo za Button1 i rezultat koji nam taj kod daje i to bi bilo to za ovaj neki uvod u Delphi.(kod na slici 5. jeste : Label1.Font.Size:=36; Edit1.Text:='NEBO JE PLAVO'; Edit1.Color:=clblue; )

Slika 5.

  

Нема коментара:

Постави коментар