Странице

недеља, 20. септембар 2015.

HTML


Danas cemo nesto reci o HTML-u . I da necu poceti kao i svi ostali, ako vas zanima klasican bla-bla truc-truc opis sta je HTML posetite sajt wikipedia ili tome slicno . Uglavnom HTML vam dodje kao skup instrukcija koje dajemo brauzeru, brauzer vidi tekst,slike,boje, ali naravno on ne moze znati sta gde da stavi sam tu nastupa covek koji pise kod sajta, prvo u HTML-u ispise sta je sta : ispise tekst , ubaci slike i tome slicno. Posto posle toga web pregledac zna sta je tekst tj.paragraf, sta je naslov, sta je podnaslov na nasoj strani. Moze se preci na ubacivanje stila tj.kako ce sve to da izgleda, gde  ce sta da stoji koje ce boje biti i tome slicno. Ucenje HTML-a nije mnogo tesko ako se ima volje  ipak to je samo opisni jezik. Ipak ako hocete da ucite HTML i o pravljenju web stranica verovatno se pitate odakle da pocnem ? 
Zato cu vam navesti neka mesta na webu gde mozete uciti HTML.

1. Codecademy interaktivan sajt namenjen ucenju HTML-a  i ostalih potrebstina za izradu web sajtova veoma koristan definitivno jedan od boljih.
2.W3schools  slican Codecademy na neki nacin, sve detaljno objasnjeno svaki tag(komanda) posebno, jedan od najvecih i najpoznatijih sajtova za ucenje izrade web stranica.
3.HTMLAM jos jedan u nizu sajtova koje bih preporucio za ucenje HTML-a :)

Pored ovih sajtova ako vise volite da gledate tutorijale u video obliku preporucujem vam kanal Djordja Vanjeka koji mozete naci klikom ovde njegovi tutorijali su na srpskom tako da mogu uciti i oni koji ne znaju engleski bas dobro, mada ako planirate da se bavite informatikom uopste nebitno da li je to izrada web sajtova ili nesto drugo morate razumete engleski perfektno, pozeljno je i dobro pricanje, ali na prvom mestu morate razumeti da bi mogli da ucite. Naravno postoji jos puno izvora, ali ovo vam je i sasvim dovoljno sto se tice HTML. Takodje ako ne ucite na nekom interaktivnom sajtu gde postoji code editor , bice vam potreban program na kompjuteru u kome cete pisati kodove, naravno to mozete uciniti i u notepadu, ali ja preporucujem notepad++ ili sublimetext.




Нема коментара:

Постави коментар